Gülüş Tasarımı

GÜLÜŞ TASARIMI

Estetik kişiden kişiye değişen bir kavramdır ancak genel olarak insanın estetik ve güzel algısı simetriden geçer. Bunu sağlarken başvurduğumuz temel oran hayatın birçok alanında kullanılan ve gözümüze güzel gelen şeylerde farkında olmasakta bulunan altın orandır.

Estetik bir gülüşte dişler (yani beyaz estetik) önemli olduğu kadar diş eti (yani pembe estetik) de önemlidir. Estetik bir gülüşte pembe ve beyazın uyumu bize istediğimiz sonucu vermektedir.

Bu alanda yapılan işlemler:

Beyaz estetik görüntü:

Dişlerin şeklini ve rengini düzeltebilmek amacıyla elimizde çeşitli seçenekler bulunmaktadır. Gülüş tasarımı denince akla ilk gelen lamina uygulamalarıdır. Dişlerde minimal aşındırmalar yaparak büyük değişiklikler yapabilmemizi sağlayan bu uygulamada dişlerin pozisyon , genişlik , uzunluk ve renklerinde değişiklikler yapabilmekteyiz. Daha fazla pozisyon değişimi gerekliliğinde ya da ön bölgede diş kaybı varlığında kron/köprüler gülüş estetiğini sağlamamızda bize yardımcı olan tedavi seçenekleridir. Bu tedavilerde kullanılan materyal önem kazanmaktadır. Ön bölgede metal- porselen kron/köprülerden ziyade zirkonyum veya e-max/empress sistemlerin kullanımı dişe daha yakın optik özellikler sağlayacağı için daha iyi sonuçlar verecektir.

Protetik seçeneklerin yanı sıra dolgularla(kompozitlerle) da istenilen sonuca ulaşılabilir. Ön bölge estetik dolgularla da dişlerin şekli ve rengiyle ilgili değişiklikler sağlanabilmektedir.

Pembe estetik görüntü:

Bahsettiğimiz üzere göze estetik gelen simetrik olandır. Bunu sağlamak amacıyla dişlerin diş etleriyle birleştiği noktalardaki simetri önem kazanır. Bunu sağlamak için gingivektomi dediğimiz dişetlerini seviyeleme işlemi yapılmaktadır. Bir başka durumda gülme sırasında diş etinin fazla gözükmesi sebebiyle kötü estetik görüntü olabilir (gummy smile). Eğer bu minimal seviyedeyse gingivektomi yapılabilir ama diş eti görünürlüğü fazla ise lip-repositioning yani dudak diş eti bağlantısının daha aşağıya alınmasıyla diş eti görünürlüğünün azaltılması sağlanabilir.

 

İşlem sıralaması;

Öncelikle hastamızın beklentisini tam olarak öğrenmemiz gerekir. Buna bağlı olarak bir planlama yapılır. Tedaviye başlamadan önce çekilen fotoğraflarla neler yapabileceğimizi dijital ortamda hesaplayabiliriz. Tedavi öncesinde alınacak ölçüyle yapılacak bir laboratuvar çalışmasıyla bitim halinde elde edeceğimiz sonucu hastamızın ağzına geçici bir materyalle aktarabilir böylelikle tedavi sonunda elde edeceğimiz sonucun bir benzerini geçici protezle gösterebiliriz. Ardından dişlerde preparasyonlar yapılır , bitim aşaması için ölçü alınır. Yapılan protezlerin ardından planlanan tedavi bitirilir.